Субота, 18 Серпень 2018
Головне меню
Транслятор
Ukrainian English Russian
Пошук
Повідомлення про корупцію
Банер
Зміни одне життя - Україна
Банер

Будьте обережні при зборі грибів

Ось і настав довгоочікуваний для жителів нашого району час – в лісах активно почали з’являтися гриби. З давніх часів гриби використовуються людиною в їжу. Їх можна заготовити про запас, можна довго зберігати.

В той же час, необхідно обережно відноситься до цього продукту харчування.

Гриби можуть стати причиною серйозних отруєнь. Перш за все потрібно навчиться відрізняти їстівні гриби від отруйних. Важливе значення має правильна обробка, приготування і зберігання.

До отруйних грибів відносяться: бліда поганка, мухомор, несправжній опеньок.

Особливо небезпечна бліда поганка. Досить дитині з'їсти одну третину поганки і настає смертельне отруєння.

Мухомор здатний ушкоджувати всі клітини, причому особливо страждають печінка, нирки, мозок.

Слід зазначити, що токсини грибів не розкладаються під час приготування і не руйнуються в шлунку та кишечнику людини.

До умовно отруйних грибів відносять строчки, в яких міститься отруйна речовина – гельвелова кислота. Не дивлячись на це, строчки широко використовуються як їстівні гриби. Після 10-12 хвилин кип'ятіння гельвелова кислота переходить в розчин, і гриби, після промивання і віджимання, можна готувати звичайним чином. Гельвелова кислота при кип’ятінні не руйнується, тому відвар необхідно відразу вилити. Знешкодження досягається також сушкою. Висушені строчки за два тижні зберігання звільняються від отруйних речовин і стають придатними для вживання.

Сморчок конічний і сморчкова шапочка не містять отруйних речовин, але їх відносять до умовно їстівних грибів за великої схожості із строчками. Тому, їх також необхідно перед приготуванням відварити, а відвар злити.

Деякі грибники червиві гриби кладуть вдома в солону воду. Вважають, що черв'яки виповзуть, і гриби стануть чистими. Личинки, можливо, виповзуть, а всі отруйні речовини, що виділяються ними, залишаться. Лише міцні, чисті, не зіпсовані черв'яками, порівняно молоді гриби смачні і корисні.

Зберігати гриби слід в прохолодному місці, для зберігання використовувати дерев'яну тару, скляний або емальований (з непошкодженою емаллю) посуд. Недопустимо зберігання солоних і маринованих грибів в оцинкованому посуді.

Отруєння може настати при споживанні грибів, які недостатньо проварені або недостатньо просолені (при солінні), грибів з їдким молочним соком, які приготовані без попереднього відварювання або вимочування, старих грибів, в яких в результаті життєдіяльності бактерій (але не "черв'яків") накопичилися продукти розпаду білкових речовин.

При будь-якому отруєнні необхідно терміново звернутися до лікаря!

Одночасно дуже важливо надати потерпілому першу допомогу

Спочатку хворого необхідно покласти на ліжко. Якщо потерпілий при свідомості, треба промити йому шлунок, пальцем або держаком ложки натискаючи на корінь язика, викликати у нього рвоту. Промивання шлунку повторити 2-3 рази (до чистих промивних вод – 10 -12 л прохолодної води поступовопо 300-500 мл).

При розвитку судом важливо не допустити порушення дихання за рахунок спазму жувальних м'язів, тому в рот потерпілого слід вставити держак ложки, обгорнутої бинтом або носовою хусткою. При наявності судом чи охолоджені ніг прикласти грілку.

Можна дати хворому пити невеликими ковтками холодну підсолену воду – одна чайна ложка харчової солі на 1 склянку води. Не можна давати хворому алкогольних напоїв, оскільки вони сприяють поширенню отрути в організмі.

Залишки їжі, яку вживав хворий, потрібно показати лікареві для подальшого дослідження (до його приходу їх необхідно зібрати в банку, закрити, поставити в холодильник).

Головний спеціаліст сектору

охорони здоров’я Міжгірської РДА Я. ЯНЧИК

 
Новини Міжгірщини
Банер
Місцеві вибори 2015
Банер
Електронне звернення
Банер
Для громадян з порушенням слуху
Банер
Офіційні веб-портали

1

12

в

Обласна "Гаряча лінія"
Банер
Календар новин
Держенергоефективність України
Банер
Банер
Статистика
На даний момент 39 гостей на сайті